torstai 9. tammikuuta 2014 | 8.09

Projekti peeaasta porhoksi 2014: ruokakauppalaskuremontti, osa 1


Ruokakulujen supistaminen vaatii aika paljon ennakkosuunnittelua, mutta se on kuitenkin suht helposti toteutettavissa. Chocochili -blogin Elina kokeili syksyllä ruokaostoksissa säästämistä, ja hän saikin varsin inspiroivia tuloksia! Hän onnistui rajaamaan ruokaostoksensa 167€:n kuukaudessa - WAU!! Jos me saisimme rajattua ostokset edes lähelle 200€, niin olisi aika huikeeta!

Elinan säästövinkeistä poimin itselleni muutamat:


  • Pidä kirjaa menoista: kaikki kuittien ostokset kirjataan ylös
  • Vähennä kaupassakäyntien määrää: shoppaa kerran viikossa, täydennä varastoa vain hätätilassa ja akuuteimmat
  • Suunnittele etukäteen ostokset
  • Huolehdi perusvarastosta: mitä tuotteita olisi hyvä olla aina kaapissa?
  • Ei heräteostoksia!


Erinomaisia vinkkejä, joita olen pikku hiljaa alkanut toteuttamaan. Muunmuassa ruokakauppalaskujen kirjauksen aloitin jo vuoden alusta, ja taulukosta näkee jo nyt konkreettisesti kuinka paljon rahaa on oikeasti mennyt ihan turhuuksiin. Jo yhden viikon ostoksista olisi helppo karsia asioita pois. Mutta kun kyseessä on miehen tekemiä ostosreissuja, sieltä löytyy myös joitakin herkkuja hänelle ja hänen tyttärelleen sekä saunaolutta ja tupakkaa. Sallittakoot heille viikonloppuherkuttelut, vaikka itse niistä yritänkin päästä eroon!

Ehkäpä lisäisin Elinan listaan vielä kausituotteiden suosimisen, talvella pitäisi käyttää enemmän hyviä ja edullisia juureksia sekä hedelmiä ja vältellä sikahintaisia salaattiaineksia. Niin ja sen, ettei saisi koskaan mennä ruokakauppaan nälkäisenä.

Olisiko sinulla lisättävää tuohon listaan? Miten teillä hoidetaan ruokaostokset? 

Odotan mielenkiinnolla kuun loppua, kun voin tehdä yhteenvedon ostoksista. Ja miettiä sitten helmikuulle säästöstrategia :) Tavoitteena onkin siis systemaattisesti pienentää kuukausittaista kauppalaskua reilusti, toimikoot tämä tammikuu ns. verrokkikuukautena.

Katsotaan miten meidän käy.

**

Olen kaivellut Googlesta reseptejä tuleville viikoille. Mutta olisin kiinnostunut kuulemaan lisää...

Onko sinulla tiedossa erinomaisia reseptejä (tai linkkejä kivoihin blogeihin) hyvästä, terveellisestä ja ennenkaikkia lompakkoystävällisestä kotiruoasta? Jossa mahdollisesti hyödynnettäisiin kausivihanneksia?

Innokkaasti odotan kivoja vinkkejänne - ja lupaan jakaa myös omia löytöjäni reseptien kanssa!

Ja ei kun ostoslistaa tekemään...

Rakkaudella,
Elisa

6 kommenttia:

  1. Päärynä-sipulipaistos ja possu :)
    -Kuutioi päärynä ja suikaloi sipuli. Laita päärynät pannulle ja paista muutama minuutti, lisää punasipulit ja paista vielä jonkin aikaa, kunnes päärynät ovat sopivan pehmeitä. Lisää pannulle noin 1rkl öljyä ja saman verran sokeria ja paista, kunnes päärynät ja sipulit ovat kauniisti karamellisoituneet.
    - Paista esim. possun ulkofilepihvejä tai muuta haluamaasi possua
    Nopea, helppo, hyvä ja vähän erilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namnam, kuulostaa hyvältä! Päärynä on ruoassa yllättävän hyvää,liian harvoin tulee käytettyä :)

      Poista
  2. Kausivihanneksista tehdyistä ruuista suosikkini on uunissa paahdetut juurekset. Leikkaan lohkoiksi perunaa ja punajuurta sekä porkkanaa. Päälle lorottelen vähän öljyä ja mukaan reippaasti rosmariinia, paprikajauhetta, suolaa ja pippuria. Lohkot uunipellille ja uuniin paahtumaan. Sopii lisukkeeksi lihalle, kalalle ja kanalle ja on vieläpä terveellistä, edullista ja niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri puhuttiin uunijuureksista meilläkin, meni viikonlopun ostoslistalle!

      Poista
  3. Yksi hyvä tapa säästää ruokamenoissa on myös lisätä kasvisruuan määrää. Moni suomalainen kuitenkin syö lihaa yli suositusten, joten kasvisruokaa voi hyvin syödä muutaman kerran viikossa. Linssit, soijat ja tofu eivät maksa paljoa, varsinkaan jos niitä syö mainitsemiesi kausituotteiden kanssa. Ravintoarvoistakaan ei tarvitse huolehtia, jos kuitenkin pääsääntöisesti syö lihaa.

    Meillä on havaittu hyväksi keinoksi myös viikoittainen ruokakassa. Alunperin se luotiin siksi, että maksaisimme avokin kanssa saman verran ostoksista ilman suurempaa laskemista (opiskelijataloudessa kun tuloeroja ei ole), mutta nykyään sen avulla on helppo ostaa ilman suurempaa laskemista juuri tarpeellinen määrä ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirene kommentista!
      Oikeassa olet, kasvisruoan määrää pitäisi tosiaan lisätä. Ensin pitäisi saada tuo ukkeli (aviomies) myöntymään siihen, hän kun sellainen vannoutunut lihansyöjä. Myös tuota ruokabudjettia on suunniteltu, ehkäpä se implementoidaan helmikuussa :)

      Poista

Kiitos ihanista kommenteista!

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä