torstai 3. huhtikuuta 2014 | 9.54

Chilinkasvatus on äijien hommaa?

Kuulin taannoin jonkun sanovan, että chilin kasvatus on äijien hommaa. Ja yksi "chilimiehen" puoliso huomautti, että taidan olla aikamoinen vähemmistö chilinkasvattajissa. Hoomoilasena asiaa sitten mietin, että miksi näin on? Eikö chilit sitten kiinnosta naisia? Kyllähän naiset kasvattaa vaikka mitä kasveja, ja kyllä vissiin useimmiten naiset on ne, jotka yhdistetään kukkapenkkejä kaivamaan, eikö niin?

Johtuuko tämän harrastuksen "äijämäisyys" chilien tulisuudesta? Vai johtuuko se siitä, että näillä kasveilla voi hifistellä ja päteä ihan rajattomasti? Voi rakennella mitä erilaisempia vesikastelujärjestelmiä, mittailla eri ravinteiden ja multien vaikutuksia, kasvattaa bonsai-puun mallisia chilikasveja... Mikä tekee hommasta niin miehistä?


Nojoo, pakko sanoa, että olen törmännyt tässä useamman vuoden chilinkasvatusharrastukseni aikana pääasiassa mieskasvattajiin. Enemmän tai vähemmän aktiivisiin sellaisiin. Hyvin harvaan naiseen.

Liityin vuosi sitten Chiliyhdistykseen (kannatusjäsenenä), ja eilen paukahti postista yhdistyksen uusin jäsenlehti, jota lueskeltiin kissan kanssa töiden jälkeen. Lehden lopussa oli artikkeli chilivaimon tilityksestä, ja kuinka chiliharrastus valtaa heidän kotinsa jo joulukuussa. Kiva ja positiivinen artikkeli se oli, mutta taas jotenkin tuli sellainen olo, että miksei tämä voisi muka olla naistenkin harrastus? Häh?


No oli tai ei, niin minun harrastukseni se on ollut jo pitkään. Ja tulee olemaankin! En tosin ole mikään hifistelijä näiden kanssa, vaan aika vähällä hoidolla ne ovat selvinneet. Mutta aina se vaan on yhtä ihanaa huomata kun kukasta alkaa kasvaa raakile, ja siitä kypsyä hedelmä. On niin ihanaa nähdä, kun satoa alkaa tulla, ja alkaa miettiä mitä siitä tekisi..

Joskus kasvit kuitenkin unohtuvat oman onnensa nojaan, ja meinaa tulla vahinkoja. Onneksi pieni tippa vettä korjaa tilanteen :)
Se siitä tilityksestä, nyt asiaan!

Meillä on taas chilikausi alkanut. Maaliskuun alussa saadut taimet ovat saaneet isommat elintilat (ylläolevassa kuvassa se on vielä taimiastiassa), ja myös muut talven yli selvinneet chilit ovat saaneet tuoretta multaa juurtensa ympärille. Aika hyvä saldo, kaikista talvehtineista chileistä vain yksi ei jaksanut talven yli!

Kaikki kasvit kukoistavat jo, ihania eri sävyn vihreitä lehtiä puskee joka kasvista. Ja suurin osa kukkiikin jo! Oi hyvä chilin valtias, anna meille tänäkin vuonna hyvä sato! 

Kännykkäkuva
Kännykkäkuva
Hyvästä sadosta enteilee se, että ensimmäiset chilit ovat jo alkaneet tehdä tuloaan. Aika ylläri oli huomata, että ensimmäinen hedelmä on tekeytymässä jo maaliskuun lopulla - jes!

Vuoden ensimmäinen! 
Tulisia ruokahetkiä odotellessa...

Rakkaudella,
Elisa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ihanista kommenteista!

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä