torstai 10. lokakuuta 2013 | 7.00

Kirsi ja himoshoppaajat

Olen katsellut tänä syksynä Kirsi ja himoshoppaajat -ohjelmaa, ja miettinyt, että kyllä minunkin pitäisi saada tuollainen Kirsi kylään. Minä olen ihan järkyttävän onneton raha-asioissa. Tulot ovat ok, mutta niin on menotkin. Mieheni on toki säästäväinen, mutta hänkin on välillä voimaton (ja tietämätön) rahankäyttöni kanssa.

Kuinka helppoa onkaan naputella internetin kirjakaupasta itselleen nivaska kirjoja, tai tilata ihan ex-tempore Sokoksen 3+1 päiviltä rikkaimuri. Tai ostaa niitä lakanoita, kun näin iiiihanat jossakin blogissa. Tai hankkia itselleen kallis suoristusrauta, vaikken ole hiuksiani suoristellut edellisilläkään moneen kuukauteen.

Ihan suoraan kun himoshoppaajan päiväkirjasta.


Sillä poikkean tuon kulttikirjan Rebecca Bloomwoodista, että minä en omaa satoja kenkäpareja tai kymmeniä juhlakolttuja. Mutta minä omistan varmaan 15 eri lakanat, 30 erilaista käsityökirjaa ja kolmet suoristusraudat (!?!?!). Ja kaikkea muuta yhtä järkevää.

Minun kompastuskivenäni ovat Ikea, erilaiset nettitilpehöörikaupat, kirjakaupat, 3+1 päivää ym tarjoushulluttelut ja jotkut vaatekaupat. Ja näissä isosti se osamaksumahdollisuus.


Sitten on näitä isompia "tositarpeellisia" menoja, kuten uusi tv -taso, ja sen päälle uusi telkkari, koska vanha oli liian ruma. Ja uusi peilikaappi eteiseen, koska eteinen oli niin pimeä ja sotkuinen.

Ja lopuksi pakollisia isoja menoja: putkiremontti tulossa ja ulko-ovien uusiminen. Näihin olisi pakko alkaa säästää. Hittolainen me ollaan ihan hutussa, jossei nyt ala tekemään jotain.


Myös ruokakauppaan meillä menee ihan tolkuttomasti rahaa. Meiltä puuttuu suunnitelmallisuus ja kauppalistat ihan täysin. Kauppaan mentäessä mietitään, mitä tänään syötäisiin, ja ostetaan sitten sitä mukaa. 

Tunnistaako kukaan itsellään näitä "oireita"?

Miten tästä velkaantumisesta sitten päästäisiin pois? Tämä on vähän niinkuin laihduttaminen: sen tietää tasan tarkkaan, miten se tehdään, mutta se on vaan jostain ihmeen kumman syystä kovin hankalaa. 

Ajattelinkin ottaa näin alkuun marraskuun mittaisen "laihdutuskuurin" veloille. Ja siihen tarvitsee toimintasuunnitelman. Katsotaan miten naisen käy, joulun alla shoppailemattomuus saattaa koitua haasteelliseksi... Nämä lokakuun loppupäivät voisi käyttää tämän harjoitteluun.

Toimintasuunnitelmani marraskuulle:

 • Nettishoppailu: en saa ostaa MITÄÄN nettikaupoista
 • Ruokakauppa: Nostamme koko kuukauden ruokabudjetin käteisenä kuun alussa, ja jaamme sen päiväkohtaisesti. Tavoite voisi olla 10€/ päivä, mikä on 300€ koko kuukaudelle. Jos ei maanantaina kulu 10€, on tiistaina käyttövaraa 20€ jne. Tämä säästäisi meiltä kauppabudjetissa toistasataa euroa.
 • Luottokortit jäävät hyllylle. Luottokorttia EI saa käyttää koko kuukauden aikana.
 • IKEA -visiitit ehdottomasti kielletty. Sieltä kun ei pääse pois ilman ostoksia. Myös muita kauppoja tulee vältellä.
 • Baariin ja ravintoloihin en saa laittaa rahaa yli 50€ koko kuukauden aikana.
STOP NETTISHOPPAILUUN

Säästötavoite: 

*luottokorttivelat lyhentyvät 300€
*osamaksuvelat lyhentyvät 300€
*ruokakauppasäästöt n. 100-300€

Haasteet:

 • Synttäri/halloweenbileet (kutsut jo lähetetty, ei voi enää perua..)
 • Työpaikan huvittelureissu Itävaltaan marraskuun lopussa
 • Joulunalusaika ja lahjojenshoppailukausi
 • Kampaajallakin olisi kiva käydä
 • Monia pikkujoulujuhlia tulossa marras-joulukuussa

Miltä kuulostaa? Mission Impossible? Onko sinulla jotain kivoja säästöniksejä jaettavana? Mikä on sinun kompastuskivesi?

Kiinnostaisiko sua kuulla, miten tämä etenee, ja miten onnistun?

Kiitos jo etukäteen!

Rakkaudella, 
Elisa


7 kommenttia:

 1. Siis meillä on kans toi ruokakauppahomma. Sinne menee rahaa ihan liikaa. Ja ruokaa roskiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Ruokakauppaan menee helposti välillä parikinsataa euroa viikossa. Ja se on ihan älytöntä. Pitäisi aina miettiä viikon ruoat kerralla ja niin, ettei tarvitsisi joka päivä tai joka toinen päivä juosta kaupassa. Se, että tekee vain yhdeksi päiväksi kerrallaan ruokaa on ihan idioottimaista, pitäisi tehdä isompia satseja ja vaikka pakastaa sitten annoksia, jossei kaikki mene.

   Tämäkin vaatii aika ison käytösmuutoksen ja 100x enemmän suunnitelmallisuutta. Jos edes pikkasen paremmin oppisi käymään taloudellisesti kaupassa, ruoan hävikki ja rahanmeno pienenisivät aika rajusti.

   Poista
 2. Joo, tuttua tuo ruokakauppaongelma.. Kruununa vielä se, että yleensä sinne menee aivan nälästä soikeana, jolloin mopo karkaa aivan taatusti.. Ja sitten jää safkaa yli, huoh. Mutta kiinnostaa kyllä kuulla, miten saat tätä asiaa edistettyä :) Mun pahin rahareikä on aikakauslehtitilaukset, mulle tulee varmaan kymmenen eri lehteä. Just tänään lopetin niistä kolme, ja säästöä tulee yhteensä yli sata euroa.

  Noihin luettelemiisi haasteisiin vinkkeinä, että jokaisiin pikkujouluihin ei tartte esim uutta asua, bileiden baarijatkot voi jättää väiin, käy kampaajalla vain leikkauksessa ja värjää itse kotona (jos osaat, itse en ikinä uskaltaisi :D), panosta joululahjoissa vain yhteen kunnolliseen lahjaan per lahjottava, tee itse tai anna lahjaksi omaa aikaasi, tarjoile synttärijuhlissasi jotain edullista mutta maukasta, esim uunipottubuffa :D. Työpaikan hurvittelureissu onkin sitten jo pahempi, mutta ainakin baareissa tilaa vichymehuja isoihin tuoppeihin, niin juomat kestää kauemmin, uni tulee nopeammin etkä unohdu ryypiskelemään ;). Päätä vaikka etukäteen, että saat käyttää tuliaisiin x määrän rahaa (nosta esim käteisenä) ja sitten jaat sen summan kaikkien haluamiesi ostosten kesken, niin näet, mihin riittää :)

  Mun oman käden säästöniksi on poistaa luottokortista luotto-ominaisuus, eli muuttaa vähimmäislyhennysmäärä 100 prosenttiin ja laskea luottorajaa :p Tämä siis omalla kohdalla tilanne, kun en pienenä opiskelijatyllerönä korttia hakiessa ajatellut ollenkaan! (Ja näiden satunnaisten työttömyyksien takia en ole edes uskaltanut kysellä ehtojen perään, kieltäisivät pian koko kortin..) Eipähän tule yliteltyä limiittejä eikä kerrytettyä luottosummia. Toki mullakin on sitten toinen kortti, jossa on korkeammat rajat ja erilaiset maksuehdot niitä oikeita hätätilanteita varten, mutta uudet verhot/lakanat/kengät ei onneksi ole hätätilanne ;)

  Tulipas kommentti, ei ole siis tarkoitus kuitenkaan saarnata :) Tsempit tähänkin projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistovastaus, kiitti! Uuniperunabuffa kuulostaa mitä mainioimmalta idealta, pitääpä laittaa harkintaan.. Hmm.. Koska teemana on Halloween, perunan väliin voisi olla tarjolla tappajahain veristä kutua (baked beans), jalkasilsaraastetta (juustoraaste), jauhettuja chilipään aivoja (chili con carne) jne jne! Heheee.. Ideoita alko just syntyä..

   Luottokortit pitäs kyl iteltäki katkasta. Ja sitä mukaa kun velka pienenee, niin pienentää samalla luottorajaa. Ehkäpä teen taas sen, että annan kaikki velkamuovit johonkin hyvään talteen, niin niitten käyttöriski minimoituu.

   Mä lupaan raportoida mun non-spending-Novemberista!

   Poista
  2. Hahaa, mahtavalta kuulostaa noi täytteet, go for it! :)

   Poista
 3. Kyllä se on niin, että kierteestä pääsee eroon vain jos nollaa luottokorttivelat ja lopettaa osamaksuostokset. Tämän jälkeen täytyy avata säästötili, jos sellaista ei entuudestaan ole, ja laittaa siihen jatkuvasti kasvavia summia, esim. aloittamalla kympillä kuukaudessa (tai viikossa). Sitten ei tule paniikkia, jos esim. pesukone hajoaa eikä säästöjen takia tartte velkaantua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeassa olet! Ensin pitäisi tosiaan saada nuo turhat luottokortit ja pikkuvelat pois, elämä helpottuisi suunnattomasti. Hitaasti mutta varmasti käännetään kelkkaa kohti aikaa, jolloin tilistä jää jotain käteenkin :D :D :D

   Poista

Kiitos ihanista kommenteista!

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä