Tässä ihan muutamia mieleen tulleita juttuja chilin kasvatukseen liittyen.
(Kaikki kuvat on parin vuoden takaa.)
Chilin idättäminen on helppoa. Siemenet pieneen määrään hiekkaista (esim kaktus-) multaa, ja lämpinälle ja valoisalle paikalle (ei suoraan auringonpaahteeseen). Päälle kannattaa laittaa kelmua tai joku suoja, niin siemenet saavat rauhassa itää. Jos ei halua idättää / kasvattaa chiliä mullassa, myös vesiviljely on suosittu tapa. **Chiliyhdistyksen** sivuilta löytyy kivasti tietoa myös siitä. Itse olen kokeillut useaan otteeseen vesiviljelyä kotona löytyvällä **Zen Grow -pöytäpuutarhalla**, mutta itse olen kokenut tuon mullan kanssa kasvattamisen helpommaksi. Jokainen löytää oman suosikkinsa. Nämä kaikki mun ohjeet pohjautuvat siis multakasvatukseen. Tuolla Chiliyhdistyksen nettisivuilla on tosi hyvät ohjeet kasvatukseen, ne vähän ehkä poikkeaa siitä, mitä mä oon tehnyt.
Chili siirretään varsinaiseen ruukkuunsa kun "sirkkalehtien" (ns. "vauvalehdet") lisäksi kasvi on kasvattanut uudet lehdet. Sirkkalehdet saattavat monesti pudota pois kasvuvaiheessa. Tämän jälkeen ei muuta kun kukintojen ja hedelmien odottelua.
Jos Chili kasvattaa vaan hurjasti vartta, se kannattaa kylmästi leikata jostain kohtaa latvasta poikki. Näin se saa vahvistettua rankaansa ja ei kuluta energiaansa varren kasvattamiseen. Ravinteita kasvi ei tarvitse, ennenkun vasta kukintavaiheessa. Jos valittu multa on ravinnepitoista, niin silloin ei välttämättä erillisravinteita tarvitse ollenkaan alkuaikoina. Omat, nyt jo 3 vuotta vanhat kasvit ravitsen säännöllisen epäsäännöllisesti n. 1krt/ kk.
Ravinteitakin tärkeämpää chilin kasvatuksessa on VALO. Kasvi tarvitsee todella paljon valoa, ja Suomen talvi ei luonnostaan sitä ihan tarpeeksi tuota. Näinollen kannattaa hankkia joku kasvilamppu tms, jonka alle kasvit voi laittaa valoa ammentamaan vuoden pimeimpinä päivinä. Nyt kun kevätaurinko jo porottaa, niin olen siirtänyt kasvit jo ikkunalaudalle. Nyt valoa tuntuu jo olevan tarpeeksi.
Kannattaa muistaa, että kasvia ei saisi päästää kuivumaan missään vaiheessa. Mullan tulee olla sopivan kosteaa koko ajan. Talvella, kun valoa on vähän, pienempikin vesimäärä riittää. Mutta kesällä pitää kyllä varsinkin helteillä muistaa antaa kasveille vettä päivittäin.
Kukintavaiheessa, varsinkin jos kasvit ovat sisätiloissa, pitää muistaa huolehtia kukkien pölytyksestä. Kaikenlaisia tarinoita olen pölytyksestä kuullut, toiset vaan vähän ravistelevat kasveja, minä hoidin homman mekaanisesti tops -puikolla tökkien sitä kukasta kukkaan. Tämä toimi todistetusti aika hyvin, koska viime kesänä saimme ihan älyttömästi satoa. Sitä tuli niin paljon, ettemme oikeen tienneet mitä sillä kaikella voisi tehdä.
Chiliä käytettiinkin kesällä (lähes) kaikkiin ruokiin, siitä tehtiin hilloa, salsaa, osa kuivatettiin ja osa jaettiin kavereille. Hääväkikin sai maistiaisia (osa chileistä itse kasvatettuja, osa hankittu **Chilifestareilta**):
Chileistä ehkä taas lisää jossain vaiheessa.. Onko siellä lukijoiden joukossa muita chiliharrastajia?
Tästä sainkin heti hyviä vinkkejä, kiitos :)
VastaaPoistaOlipas hyvä ja sopivan helpon kuuloinen peruskasaus chilien kasvattamiseen! Kiitos tästä, vinkit tulevat tarpeeseen.
VastaaPoistaItselläni on ekaa kertaa chilejä ja kaikkea muutakin nyt purkeissa kasvamassa. Toivon mukaan saisin edes yhden hedelmän/vihanneksen kasvatuksistani valmiiksi, oi sitä onnistumisen tunnetta siinä vaiheessa!
Kiitos paljon hyvästä tietopaketista :)
VastaaPoistaMulle heräsi heti mieleen että kuseeko homma alkuunsa ku kylvin nuo taimimultaan? Kun se ei oo sitä kaktus-multaa? (tyhmät kysymykset :D)
Eka siemen on kasvamassa ja lisää laiteaan ku saa isompia ruukkuja. Vasta eilen kylvöhommat tehty, joten vielä saa malttamattomana odotella että vihreää näkyy :D
Noora // http://withthefloww.blogspot.fi/
Moi Noora!
PoistaEn usko, että homma kusee, uskoakseni tuo taimimultakin on melko hiekkaista! (Pääasia, ettet biolan mustaa multaa laittanut..?) Toki varmaan siinäkin chili saattaa kasvaa, mutta se on ymmärtääkseni liian tiiviiksi pakkautuvaa, ettei hennot juuret pääse siellä niin hyvin kasvamaan.
Itämisessä menee 1-2 viikkoa, joten kärsivällisyyttä odotteluun! :)
Onnea chilin kasvatukseen ja oo ihmeessä yhteydessä, jos tulee lisäkysymyksiä!